Yayınlanma tarihi: 01/05/2017 14:40

“1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde ülkemizin birçok meydanında coşkuyla kutlandı. Türk-İş'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Ankara Anadolu Meydanı’daki kutlama kararı doğrultusunda farklı illerden gelen işçiler coşkulu bir şekilde kutlamaya katıldılar.

Ankara Anadolu Meydanındaki 1 Mayıs kutlamalarına Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, Genel Başkanımız Veli Solak, Genel Sekreterimiz Ümit Kaymal, Genel Eğitim Sekreterimiz Sedat Güney, Genel Teşkilatlandırma Sekreterimiz Mücayit Özdemir Ankara Merkez Şube Başkanımız Tagi İş, Ankara Merkez Şube Yönetimi, işyerlerinden Baştemsilcilerimiz, Temsilcilerimiz üyelerimiz katıldı.

Genel Başkanımız Veli Solak TRT-2 Canlı Yayına katılarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öneminden bahsetti ve tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramın kutladı

 Ülkemizin diğer birçok yerinde yapılan kutlamalara da şube başkanlıklarımız, bölge temsilciliklerimiz ve işyeri temsilciliklerimiz öncülüğünde üyelerimiz katılarak destek verdiler.

1 Mayıs kutlamalarına Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun önderliğinde Hipodrom önünden kortej yürüyüşü Anadolu Meydanına doğru başlatıldı.

Mitingde Ankara Seymenler Kulübü üyeleri, Ankara yöresine ait oyunlar sergiledi. Bu oyanlara eşlik eden işçiler, Ankara havaları eşliğinde oynayarak, 1 Mayıs'ı kutladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, meydanda bulunan on binlerce emekçinin bayramını kutlayarak konuşmasına başladı ve çalışma hayatı ile ülke gündemindeki konulara değinerek şunları söyledi:

“Gündemimizde kıdem tazminatı var, taşeron var, çocuk işçiliği, kadın işçiliği var. 15 Temmuz bizim bu sıkıntılarımızı sekteye uğrattı. Bu yıl Tandoğan'dayız. Bazı hainler bu ülkeyi sıkıntıya sokmaya gayret ettiler. Siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında zaman zaman sergiledikleri sert ve kırıcı üslup artık geride kalmalıdır ve ülkemizin temel sorunlarını çözmek için bir araya gelmelidir. TÜRK-İŞ’in önceliği her zaman ülkemizin birliği ve bütünlüğü olmuştur.”

 

Türk-İş Başkanı Atalay, "Bundan 40 sene evvel İstanbul'da 34 arkadaşımız katledildi. Aradan 40 sene geçti, ancak failleri halen ortada yok. 15 Temmuz’u kim planladıysa, 77'deki katliamı da onlar yaptı. Buradan herkese duyuruyorum. 15 Temmuz'daki darbe girişimi işgal girişimi oldu. Biz Türk-İş olarak buna karşı direndik. Bu ülke kimsenin babasının çiftliği değil. Bu bir darbedir" dedi. Atalay'ın konuşması sırasında sık sık, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atıldı.

Kıdem tazminatının emekçiler için son kale olduğunu ve hiçbir türlü geriye gidişin kabul edilemez olduğunu belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, alamayanların alanlardan fazla olduğunu ve bunun için de bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “Mevcut kıdem tazminatından nokta kadar geriye gitmeyiz. Geriye giderseniz, kıdem tazminatının yapısını bozarsanız... Bizi 1,5 milyon görmeyin, tüm işçiler olarak 15 milyon, çoluğumuzla çocuğumuzla 60 milyonuz. Buradan yetkililere sesleniyoruz; yapamazsınız, yaptırmayız." dedi.

800 bine yakın taşeron işçileri aileleri birlikte 4 milyon kişinin özlemle kadro haberi beklediğini belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu yıl içerisinde taşeron sorunun çözülmelidir. İşçilik işi yapan işçi statüsünde, memurluk işi yapan memur statüsünde kadroya geçmelidir. Taşeron belası artık ülke gündeminden silinmeli ve bu ayıp artık son bulmalıdır” dedi.

Çalışanlardan yapılan gelir vergisi kesintilerini eleştiren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ücretlerden yüksek oranda kesilen gelir vergileri nedeniyle toplu iş sözleşmesiyle elde ettikleri kazanımların geri alındığını söyledi.

Konuşmasının ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve sendika başkanları, işçilere karanfil dağıttı. Ardından “1 Mayıs İşçi Bayramı” etkinlikleri sona erdi. TÜRK-İŞ 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bu yıl merkezi Ankara Anadolu Meydanı (Tandoğan) olmak üzere 81 ilde binlerce emekçiyle coşkuyla kutladı.