Yayınlanma tarihi: 02/09/2021 15:51

Sendikamız ile Türk Telekom A.Ş. arasında yürütülen 14. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil KARAİSMAİLOĞLU, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat BİLGİN, Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY Türk Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih SAYAN Telekom A.Ş. CEO’su Ümit ÖNAL, Türk Telekom İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre VURAL,  Genel Başkanımız Veli SOLAK ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Şube Başkanlarımız, Şube Yöneticilerimiz, Bölge Temsilcilerimiz, Türk Telekom Yetkilileri, baştemsilcilerimiz ve temsilcilerimizin de katılımıyla, 02 Eylül 2021 tarihinde Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürlük binasında törenle imzalandı.

Yapılan anlaşmanın 2 seneyi kapsayarak 10 bin’e yakın sendika üyesini etkilediğini ve her iki taraf içinde beklentileri karşıladığını söyleyen Türk Telekom CEO'su Ümit ÖNAL, "Sözleşme çerçevesinde, en düşük aylık çıplak ücreti 4 bin 200 TL olarak belirledik ve bu sınırın altındaki ücretlerde gerekli iyileştirmelerin yapılması yönünde karar aldık. Sendikalı çalışanlarımız için de daha düşük ücretle çalışanları desteklemek, daha yüksek tutarda ücret artışı alabilmelerini sağlamak amacıyla, ilk ve ikinci altı aylık dönemler için seyyanen artış; üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemler içinse ücret iyileştirmesi yaptık. Ek olarak, sözleşmenin ikinci yılından itibaren, tüm sendika üyesi çalışanlarımıza Ramazan ve Kurban Bayramları için bin TL tutarında bayram yardımı ödemesi yapılmasını kararlaştırdık" dedi.

Türkiye'nin büyümesinde ihracat ve sanayinin payı büyük Yakın dönemde toplu sözleşme konularında güzel adımlar attıklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN, kamuda bulunan geçici işçiler içinde çalışma yürüteceklerini belirtti.

Türkiye'nin yüzde 21.7 olarak açıklanan büyüme oranlarına değinen Bakan  Vedat BİLGİN, bu büyümenin ithalata ya da tüketime dayalı olmadığını tam aksine ihracat ve sanayinin büyümedeki payının yüksek olduğunu söyledi."İşçi kardeşlerimizin alın terleri her şeyin üstünde"Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması için ve eksiksiz bir altyapıya kavuşturulması hedefiyle çalıştıklarını söyleyen Bakan KARAİSMAİLOĞLU, "Çalışmalardaki en büyük emeği olan işçi kardeşlerimizin alın terlerini her şeyin üstünde tuttuğumuzu vurgulamak istiyorum. Sizlerin katkıları sayesinde de Türkiye'mizi, her alanda güçlü, iddialı ve geleceğe emin adımlarla yürüyen, küresel alanda da söz sahibi bir aktöre dönüştürdük" ifadelerini kullandı.

"Türkiye geçmişe takılmadan, 19 yılda adeta küllerinden yeniden doğdu"Mevlana'nın "Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla" sözlerine atıfta bulunan Bakan KARAİSMAİLOĞLU, "Türkiye geçmişe takılmadan, 19 yılda adeta küllerinden yeniden doğdu. Bu doğuşu tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi bile yavaşlatamadı. Bildiğiniz gibi bu süreci birçok gelişmiş ülkeden çok ama çok daha iyi yönettik. Dün açıklanan büyüme rakamları bunun en büyük kanıtı" diye konuştu.

"Birileri gibi iyi günde yanınızda olup, kötü günde size sırtımızı dönmedik" Salgın ve ekonomik krizlere rağmen 'sosyal devlet' olmanın gereğini yerine getirdiklerini belirten KARAİSMAİLOĞLU, "Birileri gibi iyi günde yanınızda olup, kötü günde size sırtımızı dönmedik. 'İstemezuk' zihniyetinin temsilcileri gibi, dün söz verip, bugün yapmamazlık etmedik. İşçi ve işveren temsilcilerimizle sosyal diyalog mekanizmalarını hep işlettik. Taraflara her zaman kulak verdik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, devam eden yatırımlarımızda, Sağlık Bakanlığı'nın öngördüğü tedbirleri uygulayarak tüm şantiyelerimizi açık tuttuk. Hükümetimizin büyük öngörüsü ve tüm bakanlıklarımızın yoğun çaba ve gayretinin yanında, işçi ve işveren sendikalarımızın, reel sektörün, sivil toplum örgütlerinin özveri ve desteği ile pandemi sürecinden başarı ile çıkmaya başladık" şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY da imza törenin de yaptığı konuşmasında, Çalışma hayatının önemli sıkıntılarının bulunduğunu ve en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini söyledi. Konfederasyon olarak kamuda çalışan 700 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin anlaşmayla sonuçlandığını söyledi.

Bugün Türk Telekom çalışanlarını ilgilendiren toplu iş görüşmesinin de anlaşmayla sonuçlanmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY, "Türk Telekom ülkemizin en önemli marka kuruluşu. Pandemi döneminde kurum elinden gelen her şeyi yaptı. Gönül ister ki daha iyi şartlarda sözleşme imzalayalım. Sonuç olarak bu kurum bizim evimiz. Biz bu kurumun çıtasını ne kadar yükseğe taşıyacağız. Bunu başardıkça daha iyi toplu sözleşmeler imzalarız." dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY, beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kaydetti:

"Bu ülkede aynı gemi içerisindeyiz beraber yaşıyoruz. Zaman zaman kullandığım bir söz var; 'Batan geminin lüks kamarası yoktur' diye. Hepimizin aynı görevi var. Birimiz işçiyiz, birimiz temizlikçiyiz, birimiz yemek yapıyoruz, birimiz bakanlık yapıyoruz, birimiz genel müdürlük yapıyoruz. Bu ülke devasa bir ülke herkes görevini layığı ile yaparsa bu ülke daha güçlü olur. Noksanlıklar tabi ki var. Biz sendikacılar yasama değiliz, yürütme değiliz, yargı değiliz. Sıkıntı ve problemleri ülke gündemine taşımalıyız. Türk-İş temsil ettiği insanlardan evvel Türkiye Cumhuriyetinden yana. Devlet varsa Türkiye Cumhuriyeti varsa, sendika var, halkı var, dernek var, oda var. Ama devlet yoksa bunların hiç biri yok."

Genel Başkanımız Veli SOLAK imza töreninde yaptığı konuşmasında, en güzel sözleşmenin masa başında ve kırmadan dökmeden, kimsenin burnu kanamadan bitirilen sözleşme olarak nitelendirerek, “Türkiye şartlarına bakıldığında iyi bir sözleşme imzaladığımıza inanıyoruz. Yine kavgasız gürültüsüz bir toplu sözleşme imzalamanın mutluluğunu yaşıyoruz. dedi.

Genel Başkanımız Veli SOLAK konuşmasında şunları söyledi:

“Sözleşme görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanmasında hiç şüphe yok ki, karşılıklı güvenin, hoşgörü ve diyaloğun güçlü bir etkisi olmuştur. Türk Telekom çalışanlarının haklarını koruyup geliştiren bir sözleşmeyi imzalayarak, üyelerimizin sıcak yuvalarına ve ailelerine güven içinde ekmek götürebilmelerini başarmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 14. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin ülkemize, şirketimize çalışanlarımıza ve teşkilatımıza hayırlar getirmesini diliyor, başta Sayın Genel Müdürümüz,  Genel Müdür Yardımcımız olmak üzere sürece emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

15 Temmuz 2016 Darbe Girişime de İletişimin önemine de değinen Genel Başkanımız Veli SOLAK “Gazi Türk Telekom A.Ş. de görev yapan gece-gündüz, yağmur–çamur, demeden iletişimin altyapısını oluşturan, emeğini, özverisini, alın terini ilmek ilmek dokuyan değerli üyelerimizin katkılarını da gözardı etmemek gerekmektedir. 15 Temmuz’da göstermiş oldukları kahramanlıklarla tarih yazan şehitlerimize Allah’tan rahmet Gazilerimizi şükranla anıyoruz. Allah bu millete bir daha böyle bir gün yaşatmasın inşallah” dedi.

Konuşmaların ardından, Türk Telekom A.Ş. 14. Dönem İşletme Toplu İş sözleşmesini T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil KARAİSMAİLOĞLU, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat BİLGİN, Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY ve Genel Başkanımız Veli SOLAK birlikte imzaladılar.

Genel Başkanımız Veli SOLAK günün anısına sayın bakanlarımıza birer tespih takdim etti.

Türkiye genelindeki Türk Telekom A.Ş. işyerlerinde çalışan sendikamız üyesi işçileri kapsayan 14. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi 1 Mart 2021-28 Şubat 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.