Yayınlanma tarihi: 21/04/2021 16:33

Sendikamız ile Türk Telekom A.Ş. arasında yürütülen 14. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimizin 3. oturumu Pandemi (COVİD-19) tedbirleri nedeniyle 21 Nisan 2021 tarihinde online (çevrimiçi) olarak yapıldı.

Bu görüşmede; 20 madde üzerinde anlaşma sağlanarak tutanak altına alınmıştır.

Bir sonraki toplantı 28 Nisan 2021 Çarşamba günü, saat 14:00’te taraflar bir araya gelerek yüz yüze gerçekleştirilecektir.  

ANLAŞMA SAĞLANAN MADDELERİMİZ:

MADDE 17- SENDİKA YÖNETİCİSİ VE İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN HAKLARI   

a)   Sendika Yöneticisi ve İşyeri Sendika Temsilcileri gerek toplu iş sözleşmesi tatbikatı ve gerekse işçi ve işveren münasebetlerini ilgilendiren diğer hususların halli için önceden randevu almak kaydıyla en kısa zamanda işveren veya vekili ile iş saatleri içinde görüşebilirler.

b)  Sendika temsilcileri, yasalar ve bu sözleşme ile kendilerine yüklenen görevlerin yürütülmesi sırasında sorunların çözümü için işyeri amirinin izniyle şehiriçi ve şehirlerarası görüşme yapmak üzere işyeri telefonlarından yararlanırlar.

MADDE 75- DİSİPLİN CEZALARI

Disiplin cezaları; işçinin görev ve sorumluluklarını yerini getirmesinde, işyerindeki tutum ve davranışlarında, diğer çalışanlar, yöneticiler ya da müşterilerle olan ilişkilerinde; iş disiplinine, işyeri düzenine ve toplu iş sözleşmesinde belirlenen kurallara uygun hareket etmesini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Olumsuz tutum ve davranışlarda bulunan işçiler hakkında işverenliğin 4857 sayılı İş Kanununun 25/II nci maddesindeki hakları saklı kalmak üzere, aşağıda belirtilen cezalar verilir.

a) Uyarma: İşçiye, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli ve özenli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.

b) Kınama: İşçiye, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

c) Ücret Kesimi: İşçinin brüt bir aylık çıplak ücretinden 1-5 günlük tutarında kesinti yapılmasıdır. Yapılacak kesinti için cezanın onaylandığı tarihi takip eden ayın ücreti esas alınır. Kesinti miktarı işçinin 2 günlük ücreti tutarından fazla olduğu takdirde 2 günü aşan kısım takip eden ayların ücretinden kesilir.

d) İşten Çıkarma: İşçinin, bir daha Şirkette göreve alınmamak üzere 4857 sayılı İş Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesinde yer alan disiplin hükümlerine göre işten çıkarılmasıdır.

İşçinin kusurlu fiili disiplin hükümlerinde belirtilen hallerden hangisine en yakın veya benzeri olarak görülür ise, o suça takdir edilen ceza verilir. Disiplin cezaları fiilin ağırlığına göre sıra gözetilmeksizin uygulanır.

MADDE 80- DİSİPLİN CEZASI VERMEYE YETKİLİ YÖNETİCİLER VE DİSİPLİN KURULLARI

A- Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Yöneticiler;

Genel Müdür, İnsan Kaynaklarının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı ve Bölge Müdürü’dür.

a) Genel Müdür; Uyarma ve Kınama cezalarını,

b) İnsan Kaynaklarının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı; Uyarma cezasını,

d) Bölge Müdürü; Uyarma cezasını,

verebilir. 

B- Disiplin Kurulları;

Bölge İşyeri Disiplin Kurulu ve Genel Mü­dürlük İşyeri Disiplin Kuruludur.

a) Bölge İşyeri Disiplin Kurulu; Uyarma, Kınama ve Ücret Kesimi cezalarını verir.

İşverenin belirleyeceği dört temsilci ile yetkili sendikanın belirleyeceği dört temsilcinin katılımıyla oluşturulur.

Kurul; kendi bünyesinde çalışan Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki işçiler hakkındaki disiplin işlemleri ile bunun sonucunda oluşabilecek idari işlemleri yürütmek ve karara bağlamakla yükümlüdür.

b) Genel Müdürlük İşyeri Disiplin Kurulu; Uyarma, Kınama, Ücret Kesimi ve İşten Çıkarma cezalarını verir.

Genel Müdürlükte, biri Disiplin Kurulu Genel Sekreteri (İş Etiği ve Endüstriyel İlişkiler Müdürü) olmak üzere işveren tarafından belirlenen dört temsilci ve yetkili Sendika Genel Merkezi yöneticilerden oluşan dört temsilcinin katılımı ile oluşturulur.

Kurul;

1)      Kendi bünyesinde çalışan Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki işçiler hakkındaki disiplin işlemleri ile bunun sonucunda oluşabilecek idari işlemleri,

2)      Bölge İşyeri Disiplin Kurullarının yetki alanı dışında kalan işlemleri,

3)      İç Denetim Başkanlığınca düzenlenen denetim, inceleme ve soruşturma raporlarında hakkında disiplin yönünden icap tayin edilen işçiye (istihdam edildiği yere bakılmaksızın) ilişkin disiplin işlemleri ile bunun sonucunda oluşabilecek idari işlemleri,

4)      İşten çıkarma cezalarına yapılan itirazları,

5)      İşyeri Disiplin Kurulu ile onay mercii arasındaki uyuşmazlıkları,

yürütmek ve karara bağlamakla görevlidir.

İşten Çıkarma cezasının, diğer cezalar ile birlikte verilmesinin gerekmesi durumunda dosya bütünüyle Genel Müdürlük İşyeri Disiplin Kurulunda incelenir ve karara bağlanır.

Doğrudan verilebilecek disiplin cezaları, Kurul tarafından da incelenip karara bağlanabilir.

Uyarma, Kınama ve Ücret Kesimi cezaları verildiği tarihten itibaren iki iş günü içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir.

MADDE 81- DİSİPLİN KURULU TOPLANTISINA HAZIRLIK VE ÜYELERİN TOPLANTIYA ÇAĞIRILMASI

A-Disiplin Kurulu Toplantısına Hazırlık

İnceleme/soruşturma raporu ve disiplin işlemine ilişkin her türlü belgeyi insan kaynakları birimleri inceler. İnceleme sonucunda, eksik görülen konular var ise (tanık ifadeleri, hakkında disiplin kovuşturması yapılacak kimsenin savunması, disiplin cezası önerisinin uygun olup olmadığı gibi) bunları tamamlayarak dosyayı kurula sevk eder. Disiplin Kurulu, kendisine sevk edilen dosyalar hakkında incelemek ve karar almak üzere 30 gün içerisinde toplanır.

Disiplin Kurulunda incelenecek konular, toplantı yeri, saati ve tarihi “Disiplin Kurulu Toplantı Gündemi” ne kaydedilir. Kurulda incelenecek konunun özeti ve çalışanın özlük bilgilerini içeren “İnceleme-Soruşturma Raporu Bilgi Formu” düzenlenir.

B- Üyelerin Toplantıya Çağırılması

Disiplin Kuruluna katılacak üyelere; Disiplin Kurulu Toplantı Gündemi ve görüşülecek olan dosyaların birer örneği ile birlikte toplantı yeri, tarihi ve saati 5 iş günü önceden yazılı veya elektronik posta ortamında gönderilir.

MADDE 83 - BENZER HAL VE EYLEMLER

İşçiye disiplin cezası uygulanmasını gerektiren, ancak bu Sözleşmede yer almayan fiiller için, nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzeri fiillere uygulanan disiplin cezaları verilir.

MADDE 84 – DİSİPLİN CEZASINDA TAKDİR HAKKI

Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olanlar ve/veya davranış bazlı değerlendirme sonuçları olumlu olanlar ile daha önce disiplin cezası ile cezalandırılmamış olanlara verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir. Uyarma cezasının hafifletilmesi gerekiyorsa, işçi ceza mahiyetinde olmaksızın yazılı olarak ikaz edilir.

MADDE 85 – DİSİPLİN CEZALARININ BİRLEŞTİRİLMESİ

İşçinin aynı olaydaki birden fazla fiili için çeşitli disiplin cezalarının uygulanması gerektiği hallerde, fiillerinden en ağır cezayı gerektiren fiil için ceza verilir.

MADDE 86- DİSİPLİN CEZALARININ BİRDEN FAZLA TEKRARI

Disiplin cezası öngörülen fiiller ve bunlar arasında işten çıkarma cezası verilmesini gerektiren haller, İş Kanununun 25/II nci maddesi kapsamında bir sebep oluşturduklarında işverenin haklı nedenle fesih hakkı saklıdır.

Son iki yıl içerisinde aynı cezayı (Uyarma, Kınama ve Ücret Kesimi) iki defa alanlara, üçüncü ve diğer tekrarlarda bir üst ceza verilir.  İşten Çıkarma cezası verilmesinin gerekmesi halinde dosya Genel Müdürlük İşyeri Disiplin Kurulunda görüşülür.

MADDE 87- DİSİPLİN KURULLARINDA GÖREVLENDİRİLEMEYECEK VE TOPLANTILARA KATILAMAYACAK OLANLAR

Disiplin kurullarının başkan ve üyeleri kendilerine, eşlerine, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarına veya disiplin soruşturmasını yaptıkları, disiplin cezası verilmesini teklif ettikleri işçilere ait işlerle ilgili disiplin kurulu toplantılarına katılamazlar.

MADDE 88- DİSİPLİN KURULU KARARLARININ ONAYLANMASI

Disiplin Kurulu Kararı; Bölgelerde Bölge Müdürünün Genel Müdürlükte ise İnsan Kaynaklarının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısının onayı ile kesinleşir.

Onay mercii kendisine intikal ettirilen kararları 1 ay içerisinde onaylar.

Ceza vermeye yetkili İşyeri Disiplin Kurulu ile onay mercii arasında uyuşmazlık olduğu hallerde, Genel Müdürlük İşyeri Disiplin Kurulu tarafından konunun tekrar incelenmesi sonucunda verilen karar kesin karardır.

MADDE 89- DİSİPLİN CEZASI VERİLME SÜRECİ

Disiplin cezasını gerektiren kusurlu bir hali öğrenen işveren veya disiplin cezası vermeye yetkili işveren vekili tarafından bu kusurlu halin öğrenilmesinden itibaren on beş iş günü içinde gerekli soruşturmaya başlanılmadığı takdirde işçi hakkında bu kusurlu hareket ile ilgili olarak disiplin kovuşturması yapılamaz ve disiplin cezası verilemez.

Disiplin Amirleri yetkileri dahilinde bulunan cezaları soruşturma raporunun İnsan Kaynakları Birimine intikal ettiği tarihten itibaren otuz iş günü içinde vermek zorundadır.

Disiplin Kurulları ise konunun kendisine havale edildiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde görüşüp karara bağlamak zorundadır. Ancak, soruşturmanın genişletilmesinin gerektiği yahut olay hakkında idari ve adli soruşturma yapıldığı veya yargılama sonucunun beklenilmesinin öngörüldüğü durumlarda bu süre dikkate alınmaz.

İşten çıkarma cezası işçiye tebliğ edildiği tarihten itibaren uygulanır. İşçinin işten çıkarma cezasına itiraz etmesi halinde, işçinin işyeri değiştirilir.

İşten çıkarma cezasını gerektiren fiillerin dışındaki disip­lin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten veya sürelerin işlemesini durduran yargılama gibi işlemlerin tamamlandığı tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zaman aşımına uğrar.

Şirketin maddi zararını gerektiren davranışlardan dolayı zararın tazmini hususundaki zaman aşımı, ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.

MADDE 91- CEZALARA İTİRAZ VE İTİRAZLARIN İNCELENMESİ

Uyarma ve Kınama cezaları kesindir, itiraz edilemez.

Ücret kesimi ve İşten çıkarma cezalarına işçi tarafından itiraz edilebilir. İtirazın, işçiye tebliğ tarihinden itibaren 3 iş günü içinde yapılması gerekir. Bu süreler içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşmiş olur.

Ücret kesimine karşı yapılan itirazlar cezayı veren Kurul tarafından, işten çıkarma cezalarına karşı yapılan itirazlar Genel Müdürlük İşyeri Disiplin Kurulunda görüşülür ve karara bağlanır. İtiraz sonrasında verilen karar kesindir.

İşten çıkarma cezası verilen işçinin, cezaya itiraz etmesi halinde cezanın kesinleşmesine kadar geçen süre içerisinde, gerek görülmesi halinde işçinin görev yeri değiştirilebilir veya ücretli idari izne çıkarılabilir.

MADDE 92- DİSİPLİN CEZALARININ TEBLİĞİ

Disiplin cezaları kusur ve eylemler açık ve kesin olarak belirtilmek suretiyle yazılı olarak işçiye tebliğ edilir.

İşçinin hastalık, izin, vb. sebeplerle işyerinden uzakta bulunması halinde yasal ikametgah adresine tebliğ yapılır.

MADDE 93- CEZALARIN KALDIRILMASI

Kesinleşen disiplin cezaları işçinin özlük dosyasında muhafaza edilir.

İşten çıkarma cezasının dışındaki disiplin cezaları, kesinleştiği tarihten itibaren üç yıl sonra; işçinin başka bir disiplin cezası almamış olması ve davranışlarının cezayı kaldırmayı haklı kılacak nitelikte olması kaydıyla, cezayı veren kurul veya yönetici tarafından resen kaldırılır.

Kusurlu hareketi nedeniyle zarara yol açan işçinin ödemiş olduğu tazminatlar geri ödenmez.

MADDE 101- ÇALIŞTIRILMA YASAĞI

a)  16 yaşını doldurmamış çocukların hangi işte olursa olsun günde 7,5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.

b)  Kablo döşemesi, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi yeraltında veya su altında 18 yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadın işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.

c)   Çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılmaları esas itibariyle yasaktır. Ancak, işin özelliğine göre ilgili mevzuatta gösterilen şartlar çerçevesinde çalıştırılabilirler.

d)    18 yaşını doldurmamış kadın işçiler beceriklilik, çabukluk ve dikkat isteyen sürekli olan ve fazla enerji ve kuvvet sarfını gerektiren işlerde çalıştırılamazlar.

e)     Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık süre içinde çalıştırılmaları yasaktır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda çalışı­lan süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

f)     Kadın işçilerin, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emzikli kadın işçilerin doğum tarihinden itibaren 6 ay süre ile gece postalarında, kadın işçinin kocası da işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyor ise kadın işçinin kocasının çalıştığı gece postasında çalıştırılması yasaktır.

g)    Kadın işçiler her ne şekilde olursa olsun gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.

MADDE 103- BARINMA YERİ TEMİNİ

Şehir ve kasabalardan uzak mahallerde kurulan şantiye ve işyerlerinde çalışan işçilere, sıhhi şartları haiz barınak (Bina, Baraka, Karavan, Ev) işverence temin edilir.

Asıl işyerinden diğer meskun bir işyerine geçici olarak işçi gönderilmesi halinde, işçilerin yerde yatmamaları için sıhhi şartları haiz barınak (Bina, Baraka, Karavan, Ev) ile işçi sayısı kadar karyola veya ranza temin edilir. Söz konusu bu ekiplerin haberleşme sağlamaları için telefon tesis edilmişse işçiler de bu telefondan faydalandırılır.

MADDE 104- BANYO

a)   Ünitelere bağlı; yağlı, kirli ve tozlu işlerin yapıldığı daimi işyerlerinde üyelerin vücut temizliklerini yapabilmeleri için işveren yeterince banyo veya duş bulundurmayı kabul eder.

b)  Şehir ve kasabalardan uzak mahallerde kurulan şantiye ve işyerlerinde çalışan işçilerin vücut temizliklerini yapabilmeleri için banyo imkanı bulunan yerlere gidebilmelerini teminen haftada iki kez işverence vasıta tahsis edilir.

MADDE 106- ÇEŞİTLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE ARAÇLARI

a)  İşveren havai hat ve şebeke yeraltı çalışmalarında elektrik ve gaz kaçaklarının önlemini almak için gerekli çalışmayı yapar.

b) İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının ilgili hükümlerine uygun olarak işveren, ilkyardım dolapları ve çantaları bulundurur.

c) İşveren, işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının ilgili hükümlerinde öngörülen şart ve evsafta içme suyu bulundurur.

d) İşçilerin soyunma yerleri ve elbiselerini saklayacakları yerler hakkında İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının ilgili hükümleri uygulanır.

MADDE 110- BİLDİRİM SÜRELERİ

Süresi belirli olmayan sürekli iş sözleşmeleri ile çalışan işçilerin iş sözleşmelerinin işveren tarafından İş Kanununun 25 nci maddesinde yazılı haller dışında feshedilmesi halinde;

a)   İşi 6 aydan az sürmüş işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 3 hafta sonra,

b)   İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 5 hafta sonra,

c)   İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra,

d)    İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 10 hafta sonra,

Fesih geçerli olur.

01.12.1987 tarihinden sonra ilk defa işe gireceklere ise kanun hükümleri uygulanır.

Şirkette kadrolu ve sözleşmeli statüde çalışmakta iken 4502 sayılı Kanuna göre iş mevzuatına geçenlerin ihbar öneline ilişkin kıdeminin hesabında PTT ve Şirkette geçen hizmetlerinin toplamı dikkate alınır.

İş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi halinde Şirket tarafından belirlenecek Usul ve Esaslara göre işlem yapılır.

MADDE 111- KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı konusunda yasa hükümleri uygulanır. Bu çerçevede gün sayısı her tam hizmet yılı için 35 gündür. 23.10.1985 tarihinden sonra ilk defa işe girenlere ödenecek kıdem tazminatının hesabında ise yasada belirlenen süre esas alınır.

TEŞKİLATIMIZA HAYIRLI OLSUN.

BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ.









BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)