Yayınlanma tarihi: 17/09/2015 00:00

Başkent Ankara'da "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" yürüyüşü için 17 Eylül 2015 tarihinde Sıhhiye Meydanında toplanan on binlerce vatandaş Ulus'taki Birinci Meclis'e yürüdü.

Hafta başında 14 işçi, işveren ve sivil toplum örgütünün çağrısıyla düzenlenen yürüyüş için yaşlısı, genci, kadını, erkeği her kesimden vatandaş, öğle saatlerinden itibaren Türk Bayrakları ile Sıhhiye Meydanına geldi. Yürüyüşe sendikamızı temsilen Genel Sekreterimiz Ümit Kaymal, Genel Eğitim Sekreterimiz Sedat Güney, Ankara Merkez Şube Yöneticilerimiz, baştemsilcilerimiz, temsilcilerimiz ve üyelerimiz katıldı.

Araç trafiğine kapatılan Sıhhiye Meydanı ile yayalara kapatılan Abdi İpekçi Parkı ve çevresinden oluşan toplanma alanı, uzman ekiplerce yapılan bomba aramasının ardından saat 15.00'te vatandaşlara açıldı.

Farklı güzergahlardaki 7 arama noktasında yapılan üst aramasının ardından alana alınan vatandaşlara, yürüyüşün tertip komitesi görevlileri tarafından kırmızı ve beyaz renkte şapka, Türk Bayrağı ile düdük dağıtıldı.

Sıhhiye Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, saat 16.40'da Atatürk Bulvarı üzerinden Ulus'taki Birinci Meclis'e doğru "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" ve "Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez" sloganları atarak yürümeye başladı.

Ankara Adliyesi önüne tırla getirilen uzunluğu bin 500, genişliği 7 metre olan dev Türk Bayrağı, yürüyüşün başlamasının ardından vatandaşlarca elden ele taşındı.

Yürüyüşün en önünde aralarında TOBB, Memur-Sen, Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye Barolar Birliği ve Hak-İş'in de olduğu 14 işçi, işveren ve sivil toplum örgütünün yöneticileri yer aldı.

Olası provokasyonların önüne geçilmesi için miting çevresi ve yürüyüş güzergahında önceden belirlenen noktalarda polis ekipleri konuşlandırıldı.

Tertip komitesi tarafından yürüyüş sırasında "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" sloganı dışında başka bir sloganın atılmaması ve sadece Türk bayrakları açılması kararı alındı.

Toplu olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, mitinge katılanlar adına konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Öncelikle bugün bu anlamlı organizasyonu gerçekleştiren meslek kuruluşlarımıza, sendikalarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve bizi yalnız bırakmayan Türkiye'nin dört bir tarafından Ankara'ya gelen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün buraya gelen insanlar ülkemizin, milletimizin, devletimizin birliğine ve bütünlüğüne sahip çıktılar. Hep birlikte teröre karşı milli bir duruş sergilediler, milletimizin kardeşliğini gösterdiler. Bugün burada olan bizler, farklı dünya görüşlerine, farklı düşüncelere sahibiz. Ama ortak noktalarımız var. Hepimiz bu memleketin evlatlarıyız, hepimiz bu ülkenin sevdalısıyız" ifadesini kullandı.

"Vatanımız, birliğimiz, dirliğimiz, huzurumuz, bugünümüz, yarınımız hedefteyken sessiz kalamayız" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizi bize, komşuyu komşuya, kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışanlara karşı sessiz kalamayız. Bir tarafta terör belasını hep birlikte yaşarken, toplumda her geçen gün kutuplaşma artarken, akıl ve vicdan tutulması karşısında sessiz kalamayız. İşte bu yüzden her görüş ve düşünceden, toplumun tüm kesimlerinden mahşeri bir kalabalık bugün burada. Birliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesi olan ay yıldızlı bayrağımızı alıp buraya geldik. Milletimizin kardeşliğini korumak için buraya geldik. Ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunu boşa çıkarmak için buraya geldik. Bizi ayırmaya çalışan fitne ateşini söndürmek için buraya geldik. Huzura kastedenlere karşı tek yürek olduğumuzu göstermek için buraya geldik. Toplumsal barışa güç vermek ve kırılan umutları yeniden yeşertmek için buraya geldik. Farklılıklarımıza değil, ortaklıklarımıza, umut dolu geleceğimize odaklandık. Terörü lanetledik, kardeşliğimize sahip çıktık.' Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet' dedik. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı Meclis'teyiz. Yürüyüşümüzün burada sonuçlanması son derece önemli bir mesajı içermektedir. Bu milletin birlikte yaşama iradesinin ilk timsali olan kurucu Meclis'teyiz."

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Aziz milletimiz, gün demokrasimize, birliğimize ve birbirimize sahip çıkma günüdür. Hep birlikte bugün sağduyumuzu ortaya koyduk. Hep birlikte bugün vicdanımızın sesine kulak verdik. Bu ülkenin vatandaşı olmanın bilinciyle biraraya geldik. Bundan sonra da bu kararlı birlikteliğimizi sürdüreceğiz. Kalbini öfkeyle dolduranların değil, yüreği kardeşlik ve barışla çarpan insanların sesi olacağız. Teröre tepki göstermek adına vatandaşlarımızı rencide edecek, kardeşliğimize zarar verecek her tür eylem ve söylemlerden kaçınmalıyız. Bu millet terörün karşısında. Bu millet kardeşliğine sahip çıkıyor. Birlik, beraberlik içinde geleceğe kararlılıkla yürümek istiyor. Hepimiz bu memleketin evlatlarıyız, birbirimizin kardeşiyiz. Bu vatan, bu ülke, bu bayrak hepimizin. Hep birlikte Türkiye'yiz. Ve bir kere daha diyoruz ki 'Teröre Hayır Kardeşliğe Evet'."

Onbinlerce vatandaşın ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" yürüyüşü olaysız olarak tamamlandı.