Yayınlanma tarihi: 07/12/2019 12:01

5-7 Aralık 2019 tarihleri arasında, Ankara Büyük Anadolu Hotel’de gerçekleşecek olan 23. TÜRK-İŞ Olağan Genel Kurulu yapıldı.

Genel Kurula, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ile TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalara üye çok sayıda emekçi Uluslarası sendikal örgüt temsilcilerinin de aralarında olduğu 40'a yakın yabancı konuk katıldı.  Genel Kurul salonunda işçiler en önde yer alırken, TÜRK-İŞ yönetimi ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların yöneticileri işçilerin hemen arkasında oturdu. Genel Kurula Genel Başkanımız Veli SOLAK, Genel Merkez Yöneticilerimiz ve TÜRK-İŞ delegelerimiz katıldı.

"Türkiye'de TÜRK-İŞ var" ve "Emeğimizden de vatanımızdan da vazgeçmeyiz" sloganıyla düzenlenen Genel Kurulun Divan Başkanlığına TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK seçildi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK Divan Başkanı olarak TÜRK-İŞ 23. Olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasına farklı işkollarında çalışıp, TÜRK-İŞ çatısı altında toplanan emekçileri tek tek selamlayarak başlayan KAVLAK;  “Dostlarım, hoş geldiniz kavgamıza, insan gibi yaşamak çağrımıza… Hoş geldiniz, çarkların tıkırtısına, şalterin kıpırtısına, sabır taşına hoş geldiniz. Ne güzel şey kardeşlerim, omuz omuza yürümek yollarda, sarılmak hiç tanımadığın bir yoldaşa, gökyüzünde uçan güvercine, elleri karanfil kokan emekçiye, merhaba…” dedi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK’ın, gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Divan’daki yerini alırken, kürsüye TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY çıktı. TÜRK-İŞ'in 1 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük işçi örgütü olduğunu belirten ATALAY, hedeflerinin 4 yıl içerisine 1,5 milyon üye sayısına ulaşmak olduğunu vurguladı.

Devam eden asgari ücret görüşmelerine değinen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, bu yıl asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK'in de görüşlerini aldıklarını anımsattı.

Bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu vurgulayan ATALAY, "Arkadaşlarımız bu rakamın üstünde pazarlık yapacaklar. Bu rakamın altında bir şey olursa konuşmayız, bunu bize getirmenin bir anlamı yok, o masada oturmayız." dedi.

Kıdem tazminatı uygulamasını geriye götürecek bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerinin dile getiren TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, şunları söyledi:

"Kıdem tazminatını almayan çalışanlar var, bu çalışanların kıdem tazminatını alması için yapılacak bir düzenlemeye her türlü desteği vermeye hazırız ama bu mevcut yapıyı bozdurmayız. Geriye doğru gidiş olursa bizim buralarda durmamızın anlamı yok. Herkes ceketini alıp gitsin."

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna da değinerek, "EYT konusunda bir yerden başlamak lazım, bir şeyler yapmak lazım. Sebebi şu; kayıt dışı istihdam oranı yüzde 35. Bunları kayıt içerisine almak lazım. Böylece vergi alınacak, sigorta ödenecek, örgütlülük artacak. 17 milyon çalışanın sadece 2 milyonu örgütlü. Ülkeyi yönetenlere, Meclis'e ve bize bu konuda sorumluluk düşüyor." diye konuştu.

Çalışma hayatında sorunların devam ettiğini ifade eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, ücretli çalışanların ocak ayında aldığı ücreti yüksek vergi dilimleri nedeniyle aralık ayında alamadığını vurguladı.

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını anımsatan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle can kayıplarının yaşanmaya devam ettiğine dikkati çekti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına rağmen birçok işverenin iş sağlığı ve güvenliği kurallarını hiçe saydığını vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

"Düşünebiliyor musunuz, 500 dairelik bina yapıyor, binada 2 bin tane oda var ama bir oda fiyatını çalışanların yaşamı için harcamıyor. Çalışanlar çadırlarda yatırılıyor ve orada çıkan yangında maalesef can veriyor. Bu ülkemizin problemi, bu bizim problemimiz. Bunu çözmesi gerekenler ülkeyi yönetenler. Maalesef bugüne kadar bununla ilgili düzgün bir netice alamadık. Kamyon, traktör kasalarında tarım işçileri can vermeye devam ediyor. Parkta oynaması, okula gitmesi gereken çocuklarımız çalıştırılıyor. Ülke olarak bu sorunu da çözmemiz lazım."

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçilerin kamuda kadroya geçirildiğini anımsatarak, bazı yöneticilerin kadroya geçen bu işçilere hala taşeron işçi muamelesi yapmasına tepki gösterdi.

Türkiye genelinde 300 civarında alışveriş merkezi (AVM) bulunduğuna ve buralarda toplam 500 bin kişinin çalıştığına dikkati çeken TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, tamamına yakını asgari ücretle ve günde 10 saatten fazla çalışan bu işçilere sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Irkçılığın tedavi edilemeyen bir hastalık olduğunu ifade eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Suriyeci sığınmacıların durumuyla ilgili araştırma yaptırdıklarını, bu araştırmayı kitaplaştırarak tüm kurum ve kuruluşlara dağıtacaklarına değindi.

TÜRK-İŞ 23. Olağan Genel Kurulda 11. sıra söz alan Genel Başkanımız Veli SOLAK, yakın zaman önce hayatını kaybeden Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin ALŞAN’a başsağlığı dileyerek sözlerine başladı.

Genel Başkanımız Veli SOLAK, görüşmeleri devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bir üyesi olarak, yapılan görüşmelerde Asgari Ücretin yaşanılabilir bir ücrete getirilebilmesini, dar ve sabit gelirlilerde vergi adaletsizliğinin giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve Asgari Ücretin vergi dışı bırakılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Genel Başkanımız Veli SOLAK, çalışanların ücretlerinden kesilen yüksek vergi kesintilerinin en asgari düzeye indirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. O nedenle, gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak çalışanlar lehine güncellenmelidir. Adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini, Sosyal adalete, Anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine uygun bir vergi sistemi talep ediyoruz.” diye konuştu.

Kölelik düzenine dönüşen taşeronluk sistemi iş cinayetlerinin artmasında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Genel Başkanımız Veli SOLAK, “Sayısı milyonları aşan ve taşeron şirketlerin işçisi olarak çalışan işçi kardeşlerimiz; asgari ücretle, primsiz, yan ödemesiz, pek çok sosyal hak, güvence ve örgütlenmeden yoksun olarak çalıştırılmaktadır. Daha da ötesi kıdem tazminatı ödememek için her yıl sözleşmeleri feshedilmekte, daha sonra şirketin ismi değiştirilerek yeni sözleşme tekrar aynı işverenle imzalatılmaktadır. Bununda adı kelimesi kelimesine çağdaş köleliktir. Tek çözüm; çalışanların sendikalaşması için gerekli yasal önlemlerin alınmasıdır.” diye ifade etti.

Genel Başkanımız Veli SOLAK konuşmasında şu konulara değindi:

“Teşkilatların bir diğer sorunun örgütlenmelerde kendi iş alanlarında çalışan gerek kamu gerek özel işyerlerinin iş kollarında farklı iş kolları karşımıza çıkıyor olması ve bu büyük sorunu NACE kodlama ve düzenleme sistemidir. Özellikle Çağrı Merkezlerinde bu sorun karşımıza çıkıyor. Çalışma bakanlığınca biran önce tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Bir diğer konuda her zaman söylediğimiz biz çalışanların temel hak ve ailelerimizle birlikte asıl güvencemiz Kıdem tazminatıdır. Bu hak çalışanlar için vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Bu hakkın aşındırılması değil, korunması ve geliştirilmesi gerekir.

Türk-işimizin daha önceki GenelKurullarında kıdem tazminatına ilişkin alınan kararında da;

 “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızıçizgisidir. TÜRK-İŞ GenelKurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. TÜRK-İŞ GenelKurulu, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı grev olacaktır.”  denilerek Kıdem Tazminatı ile kararlılığımız açıkça ortaya konulmuştur. Türkiye Haber-İş Sendikası olarak alınan bu karardan asla geri adım atmayacağız. Kıdem tazminatı, oğlumuzun damatlığı, kızımızın çeyizi, işçilerin ve ailelerinin iş güvencesidir, yarınları için bir sigorta niteliği taşımaktadır.

Kıdem tazminatı KIRMIZIÇİZGİMİZDİR, asla dokundurmayız.

Bu duygu ve düşüncelerle; TÜRK-İŞ’imizin 23. üncü Olağan Genel Kurulu’nun ülkemize, milletimize, Türk Çalışma Hayatına ve tüm çalışanlarımıza hayırlar getirmesini diliyor, hepinize yetkili kurullarım adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Tek listenin seçime girdiği Genel Kurulda, TÜRK-İŞ Yönetimi güven tazeleyerek yeniden seçildi. Genel Başkanımız Veli SOLAK  Disiplin Kurulu Asil Üyeliğine, Genel Mali Sekreterimiz A. Gökhan AYDIN'da Disiplin Kurulu Yedek Üyeliğine seçildiler.