Yayınlanma tarihi: 20/12/2018 14:45

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısını 20 Aralık 2018 tarihinde TÜRK-İŞ Genel Merkezinde yaptı. TÜRK-İŞ'in ev sahipliğindeki toplantının başkanlığını Çalışma Genel Müdürü Nurcan ÖNDER yaptı.

İşçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, işveren heyetine ise TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ'un başkanlık ettiği toplantıda, Genel Başkanımız Veli SOLAK’ta TÜRK-İŞ heyetinde yer aldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY,  asgari ücret rakamının 7-8 milyon çalışanı doğrudan etkilediğini belirterek "Makul, mantıklı ve kabul edilebilir bir rakam olursa bununla ilgili kamuoyu ve asgari ücretli mutlu olur, biz de mutlu oluruz. Altına imza atarız. 44 yılda 3 kere anlaşarak rakamı belirledik. Gönlümden geçen hükümet, işveren ve işçi birlikte bu rakamın altına imza atalım." diye konuştu.

Bir işçinin ocak ayında aldığı ücretin aralık ayına kadar ortalama yüzde 12 oranında düştüğünü vurgulayan ATALAY, "Ortalama 3 bin lira ücret alan bir arkadaşımız aralık ayında 420 lira kesinti yaşıyor. Asgari ücretin vergi yükü var." dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ da işverenler olarak herhangi bir rakam belirtmediklerine işaret ederek 2019'daki hedef enflasyonun, işsizlik ve büyüme oranlarının da dikkate alınarak bir rakam belirlenmesini istediklerini söyledi.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan ÖNDER ise Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) bir sunum yapılacağını aktararak "TÜİK'in vereceği rakamlar, herkesi ilgilendiren rakamlar olacak. Bugün onu dinleyeceğiz." dedi.

Toplantıda, TÜİK bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaştı. TÜİK, asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak açıkladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü ve son toplantısını, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda  yapacaktır.







BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)





ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME...!
(09/11/2023 18:39)