Yayınlanma tarihi: 06/12/2018 10:25

Üyelerimizi ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün saat 11:00'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda başladı. Genel Başkanımız Veli SOLAK'ın da üye olarak katıldığı komisyonda, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer aldı. Toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ Temsilcileri sabah saatlerinde TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY başkanlığında TÜRK-İŞ Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sorularına yanıt verilen basın mesuplarına çay ve simit ikram edildi. TÜRK-İŞ Temsilcileri ayrıca, Bakanlıkta yapılan toplantıya katılan komisyon üyelerine de simit ikram etti.

Görüşmeye, ev sahibi olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli SOLAK, Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriye NAZLIM, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami POLAT, Güvenlik-İş Sendikası Üyesi Gülden GÖRMEZ, İşveren temsilci olarak da TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ katıldı.

Açılış konuşmasını yapanAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un açıklamaları şu şekilde;

“Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafların görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek.

Daha güçlü bir ekonomik görünüme kavuşacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomik konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı.

Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.

16 yıllık hükümetlerimiz döneminde işçi ve işverenlerimizin haklarını gözeterek her zaman çözüme kavuşturan taraf olduk. Bu anlamda işçilerimiz de işverenlerimiz de müsterih olsunlar. Komisyon toplantılarıyla haklarını koruyarak, ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum.

Asgari ücret çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapmamızı sağlayan bir uygulamamız. 2018 için uygulanan bekar ve çocuksuz birisi için 1603.12 TL’dir. Vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü kanunla önledik. AGİ’yi ilave yaparak bu durumu düzelttik. AK Parti’nin iktidara gelmeden önce belirlenen son asgari ücret 2002 Temmuz ayına aitti. 184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz.”

Bakan Zehra Zümrüt SELÇUK’tan sonra söz alan İşçi temsilcisi Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT yaptığı açıklamada, yeni asgari ücrette bu yıl gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi IRGAT, “Bunun yanına ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak refah payı da eklenmeli. AGİ dahil asgari ücret 1603 lira. Asgari ücretin yetersizliği bugün herkes tarafından ifade ediliyor. Asgari ücret belirlenirken işçinin geçim şartları dikkate alınmamaktadır. Asgari ücretli her ay artan enflasyona karşı eksik ücret almaktadır. İnsanların satın alma gücü daha da gerilemektedir. Asgari ücretlinin net ücreti vergi nedeniyle eksilmektedir" dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ, yaptığı açıklamada, asgari ücret belirlenirken sadece enflasyon rakamlarına odaklanılmaması gerektiğini belirterek, "Enflasyon rakamının dışında ülkenin ve işletmelerin içerisinde bulunduğu ekonomik durumlar, yatırım ve rekabet ortamı ile işsizlik oranı da göz önünde bulundurulsun." dedi.

Asgari Ücret Komisyonu’nun bugün sona eren ilk toplantısı sonrası ikinci toplantının 13 Aralık 2018'de TİSK Genel Merkezinde yapılması kararlaştırıldı.