Yayınlanma tarihi: 03/12/2018 08:00

Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen 3 Aralık, tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gündür.

Engellilik; doğuştan, kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Her insanın başına gelebilecek olan bu durum karşısında duyarlı olmalıyız.

 Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Engelli insanlara acımak yerine, onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak mutlu olmalarını sağlamalıyız.

Engellilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar eğitim, ulaşım, fiziksel çevre, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda yaşanılan fırsat eşitsizliklerinden kaynaklanmaktadır.

Engelli vatandaşlarımız da yaşantılarını sürdürebilmek için çalışıp para kazanmak zorundadırlar. Çalışmak, bir işe yaradığını hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızı da mutlu ederek yaşama dört elle sarılmalarını sağlayacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılamak, yaşamlarını kolaylaştırmak, kimseye muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamak için bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığı gerçeğinden hareketle toplumun tüm kesimleri bu konuda daha fazla sorumluluk almalıdır.

“Kimsenin yarın engelli olmayacağının garanti edilemeyeceğini” göz önünde bulundurarak, bir gün bizim de engelli bir birey olabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan onlara yardımcı olmamız gerekmektedir.

Bu düşüncelerle tüm milletimize, çalışanlara ve üyelerimize kazasız, sağlıklı günler ve mutlu bir ömür diliyorum.

 

 

 

TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI

YÖNETİM KURULU ADINA

VELİ SOLAK

GENEL BAŞKAN







BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)





ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME...!
(09/11/2023 18:39)