Yayınlanma tarihi: 07/03/2018 17:22

1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının, insan onuruna yakışmayan çalışma koşullarını protesto etmek ve erkeklerle eşit haklara sahip olmak amacıyla başlattığı grevde, çoğu kadın olmak üzere 129 işçinin can verdiği bu gün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak anılmaya başlanmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, ülkemizde etkinliklerle anılmaya başlandığı yıl olan 1921 yılından bu yana, ülkemizde kadın çalışanlara ilişkin birtakım olumlu gelişmeler oldu.

Ancak Kadınlarımız hâlâ, kayıt dışı sektörde düşük ücretle, sosyal güvenceden ve örgütlenmeden yoksun istihdam edilmektedir.

Ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanması, refahın geniş kesimlere yayılması ve insanca geçim koşullarının sağlanabilmesi için kadının ekonomik, sosyal ve siyasal alanda daha fazla yer alması gerekmektedir.

Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri sorunların en büyüğü olarak, en başta yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre; 2017 yılında 409 kadın cinayeti yaşandı. Kadın cinayetlerinde, kadına yönelik şiddet ve istismar davalarında tahrik ve iyi hal indirimlerine son verilmelidir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de şiddet gören kadınların çoğu kimliklerinin tamamen değiştirilmesini istiyor. Bu şekilde izlerini kaybettiren kadınların kendilerini daha güvende hissettikleri belirtildi. Uygulamanın ilk başladığı 2013 yılında 40 kadın ismini değiştirdi. İsmini değiştiren kadınların sayısı 2015’te 125 olurken, bu yıl 300’e ulaştı.

Toplumsal hayatta ve iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığının terk edildiği, özel ve iş hayatında her türlü korumanın sağlandığı, her türlü sorunun çözüme kavuştuğu bir Türkiye diliyor, başta çalışan kadın üyelerimiz olmak üzere tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutluyorum.

 

 

TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI

YÖNETİM KURULU ADINA

 

VELİ SOLAK

GENEL BAŞKAN