Yayınlanma tarihi: 06/12/2015 00:00

Genel Başkanlığa Ergün ATALAY,

Genel Sekreterliğe Pevrul KAVLAK,

Genel Mali Sekreterliğe Ramazan AĞAR,

Genel Eğitim Sekreterliği'ne Nazmi IRGAT,

Genel Teşkilatlandırma Sekreterliği'ne Eyüp ALEMDAR yeniden seçildi.

Genel Başkanımız Veli SOLAK'da Disiplin Kurulu Üyeliğine tekrar seçildi.

Genel kurulun 3. günü öğleden sonra başlayan oturumuna Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve milletvekilleri katıldı. Genel kurulda TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Başbakan Davutoğlu'ndan önce bir konuşma yaptı. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay konuşmasında şunlara değindi;

"Bu yıl asgari ücretin 1300 lira olarak belirleneceği konusunda büyük ölçüde mutabakata varıldı. Ancak belirlenecek bu ücretin bir geçim ücreti olmadığı, işçinin alması gereken en düşük ücret olduğunu unutmamak gerekir.

İşverenler ile birçok toplantıda bir araya geliyoruz. Asgari ücretin 1300 liraya yükselmesinin çok büyük bir maliyet doğuracağını ve birçok işletmenin bunun altından kalkamayacağını bu toplantılarda dile getiriyorlar. Ülkemizde 5 milyona yakın işçi asgari ücret ile çalışıyor. Ve çoğu bu ücret ile ailesini geçindiriyor.

İşverenlere ifade ettim burada bir kez daha dile getirmek istiyorum; işverenler değil kendileri, 1300 lirayı çocuklarına versinler bakalım geçinebiliyorlar mı bu parayla.

Sayın Başbakanım; ücretler üzerinden uygulanan vergi dilimleri çalışanları mağdur etmektedir. Yılın ilk aylarında 2 bin lira ücret alan bir işçinin ücreti yılın son aylarında bin 600 liraya kadar düşmektedir. Yılın başında çalışanın aldığı zam, vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasında erimektedir Bu sorunun gündeme gelmesini ve yapılacak çalışmayla çözülmesini talep ediyoruz."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türk-İş'in, çalışma hayatının öncü ve köklü kurumlarından biri olduğunu belirterek, Başbakan olduğunda "emeğin, emekçinin ayağına gidilir" prensibi ile işçileri ziyaret ettiğini anımsattı. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da emekçilerin sesine kulak vereceğini, taleplerini dikkate alacağını" ifade etti. TÜRK-İŞ'in Türkiye tarihinde önemli bir yeri olduğunun da altını çizdi. Davutoğlu, emekçilere yönelik yapılan hizmetleri sıraladı asgari ücrete yapılacak olan zamma ilişkin de şunları söyledi:

"Her zaman geleceğe dair yeni hedeflerimiz var. İşçilerimize de kulak verdik. İşçilerimizin emekçilerimizin sesini hissettik. Asgari ücret 1300 olacak, işin zorluğuna göre asgari ücret artacak. İlk kez işe başlayan gençlerimizin maaşını ödeyeceğiz. Türk-İş'te onlar da yer alacak.Asgari ücret ve emekliler için 240 lira taksitle ev sahibi yapacağız. Genç çiftçilerimize 30 bin TL'ye kadar destek vereceğiz."

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasının ardından salondan ayrıldı.

Genel Kurulun dördüncü günü seçimler yapıldı. TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu güven tazeledi. Genel Başkanlığa Ergün Atalay, Genel Sekreterliğe Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreterliğe Ramazan Ağar, Genel Eğitim Sekreterliği'ne Nazmi Irgat ve Genel Teşkilatlandırma Sekreterliği'ne Eyüp Alemdar yeniden seçildi.

Disiplin Kurulu Asil Üyeliğine Genel Başkanımız Veli Solak yeniden seçilirken, Disiplin Kurulu Yedek Üyeliğine Genel Eğitim Sekreterimiz Sedat Güney seçildi.