Yayınlanma tarihi: 02/12/2015 00:00

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 02 Aralık 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda Bakan Soylu başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelen komisyona Bakan Süleyman Soylu'nun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği(İSG) Genel Müdürü Kasım Özer, Komisyon Başkanı Nurcan Önder, TÜİK Temsilcisi Cem Baş, Kalkınma Bakanlığı Temsilcisi Tarık Erarslan, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi Yasin Akar, Türk-İş temsilcileri Nazmi Irgat, İlhami Polat, Zekeriye Nazlım, Veli Solak, Enis Bağdadioğlu, TİSK temsilcilerinden ise Necati Ersoy, Serdar Şardan, Başar Ay ve Metin Demir katıldı.

Bu yılki görüşmelerde,AK Parti'nin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması bekleniyor.

Hükümetlerinin temel politikalarının istihdam, üretim ve büyüme dostu politikalar olduğunu ifade eden Soylu, "Bunu devam ettirmek zorundayız. Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftanüretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin, içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynızamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir" diye konuştu.

BakanSüleyman Soylu, asgari ücretteki bin 300 liralık rakamın gelir skalası sebebiyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını bildirerek, "Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak 'vergi dilimine girdiği için30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak' diye bir endişeye gerek yok" dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ta ise, "Komisyon çalışmaları sonrasında belirleyeceğimiz asgari ücretin 2016 itibariyle işçilerin refah seviyesinin yükselmesi açısından önemli bir adım olacağı düşünülüyor. Asgari ücretin arttırılması kamuoyunda çok olumlu tepkiler aldı. Yeni güvenoyu alan hükümetimizin 1.300 lira olarak açıkladığı asgari cüretin objektif durumlarda göz önüne alınarak dengeleyici bir durum oluşturulmasını bekliyoruz. Asgari ücretin belirlenmesinde ilk kilometre taşı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Tisk Heyeti Başkanı Metin Demir'de, Asgari Ücretin 1.300. TL'ye yükseltilmesine karşı olmadıklarını, ancak hükümetinde katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Bir sonraki toplantının 10 Aralık'ta yapılması karara bağlandı.