Yayınlanma tarihi: 06/12/2016 10:51

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 06 Aralık 2016 tarihinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun başkanlığında toplandı. Toplantıya 5'i işçi, 5'i işveren, 5'ide devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, Çimse-İş Genel Başkanı Zekeriye Nazlım ve Türk-iş Uzmanı Enis Bağdadioğlu temsil etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamı konusunda, "Talep edileni karşılayabilmek geçici dönemler için başarı olarak karşımıza gelebilir ama istikrarlı bir hedefe yönelmekte geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeye bilir. O nedenle reel olmamız gerekiyor." dedi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısında, işçi ve işverene eşit mesafede olduklarını söyledi. Asgari ücretin sadece işçi ve işvereni ilgilendirmediğini, ülkenin dinamiklerimi ve ülkenin bütününü ilgilendirdiğini belirten Müezzinoğlu, asgari ücretin çok yönlü değerlendirilmesi gereken bir konu başlığı olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak hiçbir zaman yalnız "işçi" demediklerini hiçbir zaman yalnız "işveren" demediklerini dile getiren Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Bu iki yapı birlikte sağlıklı yürüyebildikleri sürece, onlarda kazanacaktır, ülke de kazanacaktır. Bu anlamda asgari ücretle ilgili 2002 ve 2016 yılların baktığımızda yaklaşık 6 katlık artış var. 2002 yılında bin dolara ülkemizde 6,6 kişi çalıştırılıyordu, şimdi doların tarihi rekor kırdığı bu tarihte bu oran 1,8 yani 2 kişiyi bile bin dolara çalıştırmadığımız bir süreci yakaladık. Bu anlamda önemli artıları var ama işveren tarafına da baktığımızda 36 milyar dolarlık bir ihracatı 144 milyar dolarlara taşıyan bir işveren kesimi olduysa orada da yine bir başarı, dinamizm ve kazanım var. Bütün bunları sağlıklı yönetimlerle hep beraber elde ettik. Paydaşların birbirinin hak ve hukuklarına verdiği katkı, destek ve olumlu bakışlarla sayesinde. İnşallah bundan sonraki süreç de yine böyle olacaktır. Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması tabi ki işverenimizi gerileme sürükledi. Çünkü Türkiye'nin artık dünya ile rekabet eden bir rolü var. Dünya ile rekabette iddialı olmak zorunda. Bu tedirginliği gidermek üzere hükümetimiz işverene asgari ücretli çalışan başına yaklaşık 100 lira destek verdi. Bu anlamda da yıl sonu itibariyle yaklaşık 10 milyar liralık destek işverene katkı olarak sağlandı."

İşçi ve işveren kesiminin kendilerinin güçlü paydaşları olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Bizim görevimiz işçinin yarınlarını bugünden daha iyi yapabilmek, işverenimizin de özgüvenini artırarak dünya ile rekabetteki dinamiklerinin yanında olabilmek, daha çok istihdam yaratabilmelerinin önünü açabilmek." ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları milyonlarca ücretli çalışan ve ailesi tarafından umutla takip edildiğini belirterek” Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır. İşçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yolunda geçen yıl atılan olumlu adım sürdürülmelidir” dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Yılbaşında 447 ABD doları olarak belirlenen aylık net asgari ücret, son gelişmelerle 368 ABD dolarına gerilemiştir.

Yapılacak çalışmaların ülkeye ve taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz”

TİSK adına söz alan Metin Demir ise şunları söyledi:

“Bu ortamda işyerlerinin 2017 yılında asgari ücreti artırmaya gücü yetmeyecektir. Unutmayalım ki, asgari ücret attığında, onun üzerindeki tüm ücretler de artmaktadır. Üstelik asgari ücret ekonomide pek çok parametreyi belirlemektedir.”

Bir sonraki toplantının 12 Aralık 2016 tarihinde Türk-iş’te yapılması karara bağlandı.







BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ…
(24/02/2024 20:22)





ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME...!
(09/11/2023 18:39)